Perez aan het roer van de dubbele overwinning van Red Bull in Azerbeidzjan

Auteur van het artikel: , gepubliceerd op 30 april 2023

Sergio Perez is de winnaar van de Grand Prix van Azerbeidzjan, waarbij de Red Bull-coureur de hele race op de voet wordt gevolgd door teamgenoot Max Verstappen, de leider van het F1-kampioenschap van 2023, maar zijn voorsprong is teruggebracht tot zes punten. De Mexicaan vierde in Bakoe zijn tweede zege van het jaar en ook Verstappen heeft dit jaar evenveel overwinningen behaald.

Ferrari's Charles Leclerc, die de race vanaf de beste startpositie begon, eindigde de race ook op het podium.

Na de start nam Leclerc de leiding, Verstappen volgde hem op de voet de eerste bocht in, gevolgd door Perez en Sainz, voor Hamilton Alonso, Stroll Norris, Russell en Tsunoda.

Aan het begin van ronde 4 nam Verstappen met behulp van DRS de leiding in de race, terwijl Leclerc al werd achtervolgd door de andere Red Bull-coureur, Sergio Perez.

Aan het begin van de zesde ronde werd Leclerc ook ingehaald door Perez in de eerste bocht, maar er waren geen andere inhaalacties op de baan en de inzinking werd onderbroken door Lance Stroll, die zijn teamgenoot Fernando Alonso liet weten dat hij dat niet zou doen. probeer hem in te halen, en de Spanjaard antwoordde dat hij bandenproblemen had, zodat Lance hem kan aanvallen als hij denkt dat hij sneller is.

Aan het einde van de zesde ronde werd de eerste stop van de race gemaakt door Valtteri Bottas uit Finland, de Alfa Romeo-coureur, die als laatste van de colonne terugkeerde naar de baan.

Aan het einde van de zevende ronde verwisselde Williams-coureur Alex Albon ook van banden, gevolgd door Tsunoda en Piastri een ronde later, terwijl op de baan Fernando Alonso een aanval op Hamilton voorbereidde voor de 5e plaats, en de Spanjaard schoof op aan het einde van de ronde. negende ronde, toen Hamilton naar de bandenwissel reed.

In de 10e ronde maakte leider Verstappen een pitstop, terwijl Nyck de Vries, die een fout maakte en bijna tegen de veiligheidsbanden botste, voor de gele vlaggen op de baan zorgde.

De race werd vertraagd door een safety car, wat leidde tot een reeks bandenwissels, en Verstappen keerde op de zevende plaats terug op de baan, terwijl Perez Leclerc, Sainz, Alonso, Stroll en Russell voorging.

Na de stops lag Perez nog steeds aan de leiding voor Leclerc, Verstappen schoof op naar de derde plaats, Sainz werd vierde, Alonso vijfde, gevolgd door Russell, die een nogal gevaarlijke zet maakte in de pits toen hij zij aan zij met Stroll door de pits reed. pitlane die achter hem terugkeerde naar de baan, Ocon, Hulkenberg en Hamilton.

Aan het einde van de 13e ronde kwam de safety car naar buiten en Stroll profiteerde van de vliegende start om in te halen, Alonso passeerde Sainz en Verstappen Leclerc op de tweede plaats.

In de eerste bocht van ronde 15 wisselden Russell en Hamilton van plaats en schoven op naar de zevende plaats, en de stewards bestudeerden de stop van Perez nauwkeurig toen het team hem naar verluidt op gevaarlijke wijze uit de pitstop zou hebben losgelaten. was niet controversieel door de pitlane.

Hamilton haalde Stroll in voor de zesde plaats aan het einde van ronde 19 nadat de Canadees in bocht 16 uit zijn auto gleed, waardoor de Brit hem kon naderen.

Halverwege de race van 51 ronden reed Perez nog steeds aan de leiding voor Verstappen, Leclerc, Alonso, Sainz, Hamilton, Stroll, Russell en Ocon en Hulkenberg, die nog banden moesten wisselen.

In de 37e ronde van de race stopte Zhou vanwege een technische storing en Hamilton bevond zich binnen DRS-bereik van Carlos Sainz, maar kon de Ferrari-coureur niet passeren.

10 ronden voor het einde van de race was het dichtst bij de top tien coureurs tussen Sainz en Hamilton voor de vijfde plaats, en Stroll en Russell voor de zevende plaats. Maar ondanks de hulp van DRS waren de Mercedes-racers niet in staat hun rivalen in te halen, en de snelste ronde van de race werd neergezet door Leclerc in ronde 44.

Met nog 7 ronden te gaan vroeg Hamilton het team om meer motorvermogen, maar de top tien wisselde met nog 5 ronden te gaan van plaats toen Hulkenberg, die nog steeds geen stop had gemaakt, grip verloor en de tiende plaats moest afstaan ​​aan Norris.

In ronde 47 van 51 breidde de als vijfde geplaatste Sainz zijn voorsprong op Hamilton uit tot meer dan een seconde, waardoor de Brit het DRS-systeem kon gebruiken. De zevenvoudig kampioen bleef dus achter Sainz tot aan de finish, en in de pits van Mercedes maakten ze zich op om de banden van de auto van Russell te verwisselen, die vervolgens van plan was de snelste ronde van de race neer te zetten, wat hij op de laatste ronde nadat de Brit wisselde aan het begin van de voorlaatste.