Marquez: Ik ben meer tevreden met mijn fysieke conditie dan met de motor

Auteur van het artikel: , gepubliceerd op 12 februari 2023.

Bij de tests in Sepang was Marc Marquez volop bezig met vergelijkende tests, waarmee de nieuwe technisch directeur van Honda Ken Kawauchi inzicht wilde krijgen in de positie van het Repsol Honda-team voor het seizoen 2023. Samen met zijn teamgenoot Joan Miro reden ze 283 ronden in drie dagen.

De achtvoudig wereldkampioen was zondag tiende en uit de drie testdagen, die hij begon met vier motoren en eindigde met één, leerde hij vooral dat zijn fysieke conditie veel beter is dan in de afgelopen seizoenen, toen hij werd geplaagd door blessures.

Maar hij voelt dat de motor hem op dit moment niet in staat stelt om voor de wereldtitel te vechten, dus hij riep Honda op om te proberen de problemen op te lossen tijdens de laatste pre-season tests in Portimao.

"We hebben een nieuwe technisch directeur die de details van onze motorfiets wil begrijpen", legt Marquez uit. "Ik weet niet waarom, maar hij wil het weten. Hij heeft daar duidelijk zijn redenen voor, die ik niet heb gevraagd, ik reed gewoon op de fiets. Voor een racer zijn dergelijke tests het meest vermoeiend.

Ik ben de meest ervaren racer bij Honda, dus ik was degene die de verschillende oplossingen vergeleek en testte. De balans van de motor was anders, de motor was fysiek zwaarder, maar ik hoop dat ze er baat bij hebben gehad.”

Marquez legde uit dat hij in Maleisië, waar hij de route koos om dit seizoen te volgen met veel veranderingen aan motorinstellingen en configuraties, de ingenieurs alleen feedback gaf over gevoelens, en ze zeiden dat hij meer tevreden was met zijn fysieke conditie dan met een motor. "Als ik snel reed, waren de tijden niet slecht, maar verre van de snelste. Ik ben meer tevreden met mijn fysieke conditie dan met de fiets."

Desalniettemin feliciteerde hij de ingenieurs van Honda met hun uitstekende voorbereiding op de tests. "Je wilt altijd meer, maar ik moet ze feliciteren, want ze hebben zich heel goed georganiseerd. Ik voel me fysiek heel goed, dat is voor mij het belangrijkste. Nu kan ik rijden zoals ik wil, wat de afgelopen twee seizoenen niet mogelijk was omdat mijn fysieke conditie niet goed was. Dit keer zijn we begonnen met testen met vier motorfietsen, daarna met drie. We begonnen vandaag met twee motorfietsen, en 's middags reden we er nog maar één, die ik besloot te rijden. Deze motor is niet goed genoeg om voor de wereldtitel te vechten, maar ik heb het gevoel dat hij meer potentieel heeft dan andere. Het geeft me een beter gevoel als racer."

De Spanjaard waarschuwt dat Honda geen tijd zal hebben om drie verschillende versies van de motor te testen in Portimao, waar problemen moeten worden opgelost als ze willen vechten voor de titel, dus het was belangrijk om er een te kiezen in Maleisië. "We moesten één motor kiezen, één route. De motor is vergelijkbaar met die uit Valencia, hetzelfde concept, dezelfde problemen en nu is het tijd om ze op te lossen.”

De tests in Portimão vinden plaats op 11 en 12 maart.

Foto: Red Bull Content Pool