Verstappen naar een dominante overwinning bij de nat-droog roulette in München

Auteur van het artikel: , gepubliceerd 28 mei 2023

Max Verstappen is de winnaar van de F1-race voor de Grand Prix van Monaco, waarin hij in het tweede deel van de race zelfs door stortbuien niet van de leiding werd gescheiden. De Red Bull-coureur vierde de 39e zege in zijn carrière. Ook de Spanjaard Fernando Alonso eindigde de race op het podium en volgde de Nederlander de hele race, maar hij slaagde er niet in de aanval voor te bereiden en hij bereikte de finish met bijna een halve minuut achterstand.

De derde plaats werd gewonnen door de Fransman Esteban Ocon, terwijl de Mercedes-racers, Lewis Hamilton en George Russell, in de top vijf eindigden, die zijn plaats behielden ondanks een straf van vijf seconden wegens een onveilige terugkeer op de baan.

De start verliep zonder incidenten en Max Verstappen nam de leiding in de eerste bocht voor Fernando Alonso, Esteban Ocon, Carlos Sainz en Lewis Hamilton. Aan het einde van de ronde ging Perez, die de race vanaf de laatste plaats begon, de pits in om banden te wisselen en de hardste compoundbanden op de auto te zetten, en zijn tactiek werd ook gevolgd door Nico Hulkenberg en Guanyu Zhou.

Na tien ronden lag Verstappen nog steeds aan de leiding met een voorsprong van drie seconden op Alonso, terwijl Ocon op de derde plaats stond met tien seconden achterstand en een colonne racers tegenhield. De eerste van hen, Sainz, was een beetje overrompeld en probeerde aan het einde van de elfde ronde de Alpine racer in te halen, waarbij hij de voorvleugels beschadigde.

In de veertiende ronde verloor Alonso het contact met Verstappen en vroeg over de radio of zijn rechtervoorband misschien lek was. Het probleem werd gecontroleerd door het team, maar er werden geen problemen gedetecteerd.

In ronde dertig informeerden de teams hun coureurs over de mogelijkheid van regen tegen het einde van de race, en Verstappen leidde nog steeds met ongeveer tien seconden voorsprong op Alonso, 27 seconden voorsprong op Ocon en dertig seconden voorsprong op Sainz op de vierde plaats, terwijl ook een ronde lang zijn teamgenoot Perez voorbij, die op de zestiende plaats reed.

In de 32e ronde reed Hamilton van de vijfde plaats naar een stop en keerde terug naar de achtste plaats, voor teamgenoot Georg Russell, een ronde later wisselde ook Ocon van banden, waardoor hij wat tijd verloor door een langzame stop.

In de 34e ronde wisselde Sainz ook van banden, maar de Spanjaard besloot niet om de beschadigde voorvleugel te vervangen, terwijl Perez op de achtergrond Stroll inhaalde door de chicane door te snijden en vervolgens tegen de achterkant van Magnussen crashte, waarbij hij zijn voorvleugels beschadigde. wie er in de pits zit, wisselt aan het einde van de ronde. De commissarissen bestraften de Mexicaan niet voor het inhalen, aangezien hij naar hun mening de gewonnen plaats teruggaf.

Als de race in deze fase niet gespannen was, maakte Sainz het spannend door boze berichten uit te wisselen met het team, dat geloofde dat het team een ​​fout had gemaakt door te vroeg te stoppen.

In de 45e ronde van de 78 reed Leclerc vanaf de derde plaats naar de stop en de inwoner van Monaco keerde als achtste terug op de baan, 10 seconden achter Hamilton.

In de 48e ronde reed Gasly vanaf de derde plaats om banden te wisselen en kreeg Verstappen vanaf de teammuur te horen dat er wat regenwolken de baan naderden.

Met nog 28 ronden te gaan, meldde Russell, die nog banden moest wisselen, al regendruppels in de derde bocht, en twee ronden later was een deel van de baan al bedekt met een zware stortbui.

In de 55e ronde reed Alonso de pits in en zette nieuwe droge baanbanden op de Aston Martin, terwijl Ocon zijn rivalen probeerde te verrassen met lichte regenbanden, die ook door veel racers van achteren werden gekozen. De natte baan zorgde ervoor dat Sainz spinde. In moeilijke omstandigheden maakte Verstappen ook een pitstop en koos voor lichte regenbanden, maar de stop werd herhaald door Alonso, die dit keer voor groene lichtregenbanden koos en terug wist te keren naar de tweede plaats.

Na het wisselen van banden lag Verstappen nog steeds aan de leiding voor Alonso, Ocon, Hamilton, Russell, Leclerc, Gasly, Sainz, Tsunoda en Piastri.

In ronde 59 maakte Perez opnieuw een pitstop vanaf de 17e plaats, waarbij hij zware regenbanden op de auto plaatste, en de stewards onderzochten een gevaarlijke zet van Russell, die na een fout van de baan reed en terugkwam net voor Perez, die hij crashte. in hem, waarvoor de Brit werd bestraft met een tijdstraf van vijf seconden.

Ferrari liet Sainz in ronde 62 weten dat ze verwachtten dat de regen binnen twee of drie minuten zou stoppen, en de opwinding in de race nam af. Verstappen leidde met 20 seconden op Alonso en 13 seconden op Ocon, met de Fransman ruim twee seconden voorsprong op Hamilton. De als zesde geplaatste Leclerc had zes seconden achterstand op Russell, en de Brit stelde voor om van plaats te wisselen met Hamilton, waardoor de zevenvoudig wereldkampioen voldoende voorsprong had om toch als vijfde te eindigen met de extra tijdstraf.

In de 72e ronde van de race haalde Verstappen zijn teamgenoot, de naaste concurrent voor de kampioenstitel van 2023, in voor de tweede ronde en aan de finish keek hij uit naar de 39e overwinning in zijn carrière, waarmee hij de meest succesvolle coureur werd in termen van het aantal overwinningen met een Red Bull-auto.

Als u wilt, kunt u via PayPal snel en veilig aan ons doneren. Elke bijdrage helpt ons, jouw team World of Speed!